Halloween Costume ideas 2015
Suplementi Prodaja

Treninzi Ishrana Suplementacija sve na jednom mestu ..

HORMON RASTA I ISHRANA

Pratite nas!



Hormon_rasta2













Hormon rasta( HGH) ili somatotropin je peptidni hormon(“lanac amino kiselina”) koji luči prednji režanj hipofize (adenohipofiza). HGH stimuliše rast organizma, a ima ulogu i u regulaciji raznih metaboličkih procesa. Sastoji se od 191 amino kiseline. Sekrecija somatotropina iz hipofize se nalazi pod kontrolom hormona hipotalamusa. Somatostatin, jedan od hormona hipotalamusa, inhibiše(„blokira”) stvaranje hormona rasta.
PRODUKCIJA HORMONA RASTA

Hormon rasta se ne oslobađa kontinuirano, već „u vidu pulseva”. Dolazi do naglog skoka, zatim pada sekrecije ovog hormona u kratkim vremenskim intervalima. Najintenzivnije se luči u prvim satima spavanja. Ovaj hormon je i hormon stresa, tako da se u slučaju stresa, povrede, bola, hladnoće, gladovanja, itd. takođe luče „veće koncentracije” ovog hormona. Pojedine amino kiseline, naročito - arginin, ornitin, glutamin, koje se unose ishranom stimulišu lučenje hormona rasta, kao i hrana bogata vitaminom B6, cinkom i magnezijumom.
Sekrecija ovog hormona zavisi ne samo od doba dana, već i od uzrasta. Prvih nekoliko dana po rođenju je sekrecija ovog hormona vrlo visoka, a u toku sledećih nekoliko nedelja se smanjuje. U periodu puberteta se ponovo povećava sekrecija hormona rasta i vrednosti u krvi su više nego kod odraslih. Posle 4. decenije života se „oslobađanje i odgovor tela” na ovaj hormon smanjuju.
Hormon rasta nema neki ciljani organ, već ispoljava svoje dejstvo na gotovo sva tkiva u telu. Igra ulogu u regulisanju procesa rasta (rast u visinu), kao i regulisanju raznih metaboličkih procesa (anaboličko dejstvo – sinteza proteina), ima efekta i na smanjenje masnih naslaga, „direktan uticaj na sagorevanje masnih naslaga”, kao i na sprečavanje njihovog nastanka.
Somatotropin podstiče porast zapremine ćelija, samu deobu ćelija (mitoza), kao i Hormon_rasta1diferencijaciju nekih ćelija npr. mišićnih i koštanih ćelija. Posebno je značajno indirektno dejstvo ovog hormona na skelet, preko IGF-1. Hormon rasta dovodi i do povećane sinteze proteina u svim ćelijama organizma.
Anabolički efekat hormona rasta se ostvaruje indirektno, preko peptidnih hormona – somatomedina ili insulinu sličnih faktora rasta (insulin-like growt factors IGFs), koji nastaju u jetri od HGH.

UTICAJ GLADI NA PRODUKCIJU HGH

Dokazano je da „ciklus prehranjivanja” koji se sastoji od perioda sa smanjenim unosom hrane, praćenih njenim unosom „do potpune sitosti” signalizira „mehanizmu preživljavanja” (hipotalamusu) da luči hormon rasta. U današnjem svetu hrana je dostupna na svakom koraku, navikli smo da jedemo uvek kada osetimo glad, ne pridajući značaja tome kako takav način ishrane utiče na naše „prirodne cikluse ishrane”.
Ne dozvoljavajući organizmu da „doživi“ intervale gladi, dodajuću hranu koja je česta prepuna prostim šećerima(„povišen nivo glukoze u krvi smanjuje proizvodnju hormona rasta”) izbacujemo te cikluse iz stanja ravnoteže, gušimo lučenje hormona rasta, kao i drugih važnih jedinjenja.
Kao rezultat toga, ljudi postaju lenji i gojazni jer im je sve dostupno i na dohvat ruke...i stalno jedu...Inače, peptidni hormon GRELIN – “hormon gladi” direktno stimuliše sekreciju hormona rasta.
UTICAJ SNA I REMEĆENJA „BIOLOŠKOG ČASOVNIKA” NA SEKRECIJU HGH
Nedostatak sna, ili njegov loš kvalitet, inhibiraju stvaranje „prirodnih” anaboličkih jedinjenja, pa tako i hormona rasta.
Hormon_rasta4Pojava problema sa spavanjem – nedovoljno sna, kao i „zamena dana za noć” (promena cirkardijalnog ritma budnosti i spavanja) su u vezi i sa „ciklusima obroka” koji su izbačeni iz ravnoteže, tj. normalan odnos „noćnog gladovanja” (tokom noćnog sna ne unosimo hranu) i dnevnog unosa hrane.
„Ciklusi ishrane” koji se sastoje od intervala gladovanja(noćni san) i perioda potrošnje energije tokom treninga i drugih dnevnih aktivnosti praćenih periodima kvalitetne ishrane i odmora (tokom dana) obezbeđuju lučenje „hormona izgradnje i rasta” i „govore” organizmu da je vreme za odmor i san(povezanost sekrecije melatonina i hormona rasta).
Kvalitetan i „prirodno tempiran san” (ustaljeno vreme odlaska na spavanje), najprostije rečeno, pomaže izgradnju mišića i njihov oporavak kao rezultat aktivnosti hormona rasta.

VISOKOPROTEINSKA „DIJETA” JE NAJBOLJI STIMULATOR SEKRECIJE HORMONA RASTA.

Robert Atkins, njujorški kardiolog koji je tvorac popularne dijete, istakao je da ishrana bogata proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima-niži glikemijski indeks, tj. niže glikemijsko opterećenje („povišen nivo glukoze u krvi smanjuje proizvodnju hormona rasta”) stimuliše proizvodnju hormona rasta.
Visoki nivoi amino kiselina(arginin, ornitin, glutamin) u ishrani bogatoj proteinima igraju ključnu ulogu u aktivaciji prirodne proizvodnje hormona rasta.

ARGININ

Namirnice bogate L - argininom stimulišu proizvodnju hormona rasta. Hrana bogata L-argininom obuhvata životinjske proizvode kao što su mleko i mlečni proizvodi, govedina, piletina, morski plodovi, žitarice, čokolada, mahunarke - uključujući kikiriki.
Soja je odličan izvor L – arginina, amino kiseline, koja podiže nivo hormona rasta u roku od pola sata.

GLUTAMIN

Dobri izvori glutamina su mlečni proizvodi - posebno mleko, jogurt, sir , govedina, piletina, svinjetina i sve vrste riba. Pasulj je bogat izvor glutamina.
L-DOPA

Mucuna pruriens je mahunarka sa dugim i tankim granama. Između ostalih prirodnih Hormon_rasta3fitonutrijenata, Mucuna sadrzi i L-Dopu kojoj najverovatnije možemo da zahvalimo na većem delu pozitivnih učinaka ove biljke.
L-Dopa je „prerađeni dopamin” koji deluje kao neurotransmiter za povećanje nivoa hormona rasta.
L-dopom je bogat i bob.
ALFA GLICERIL FOSFOHOLIN (Alfa GPC)
To je prirodni sastojak soja lecitina i moze da „spreči aktivnost” somatostatina.
Alfa GPC sprečava lučenje ovog inhibitornog hormona , što dovodi do nesmetane produkcije hormona rasta od strane hipofize.
Namirnice bogate HOLINOM

Namirnice koje sadrže holin, kao što su brokoli, pšenične klice, prokelj, kikiriki, kao i žumance trebalo bi imati redovno na meniju. Prema studiji sprovedenoj 2008. u Centru za primenjenu nauku u Ohaju i objavljenoj u časopisu „Journal of the International Society of Sports Nutrition”, holin je od vitalnog značaja za normalnu sekreciju hormona rasta.

IZVORI SEROTONINA

Ananas je odličan izvor serotonina (nastaje iz amino kiseline, triptofana) – neurotransmitera opuštanja. Hrana bogata setotoninom (koji se konvertuje u melatonin) može da poveća proizvodnju hormona rasta čak oko 157 %. Tu spadaju pored ananasa i višnje, maline, banana, koje se mogu „dodati obrocima”. Izvori serotonina su odlični za osobe koje imaju problema sa nesanicom, ali i za podsticanje proizvodnje hormona rasta.

GABA

Gaba - aminobuterna kiselina (GABA), stimuliše hipofizu na proizvodnju hormona rasta. Dodavanje hrane bogate GABOM , dobijamo i povoljne efekte na „relaksaciju mišića”. GABA - bogate namirnice su pivski kvasac, jaja, orasi, morski plodovi, semenke, soja i žitarice.

Ako ti se sviđa tekst klikni   

Post a Comment

Svaka vam cast na ovom tekstu, hvala puno

Svaka vam cast na ovom tekstu, hvala puno

Svaka vam cast na ovom tekstu, hvala puno

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget