Halloween Costume ideas 2015
Suplementi Prodaja

Treninzi Ishrana Suplementacija sve na jednom mestu ..

NAUČNE ČINJENICE ZA MAKSIMIZACIJU MIŠIĆNOG RASTA






1.       Upotreba BCAA ubrzava oporavak od mišićnih upala. 
Mišićna oštećenja i upale tkiva uzrokuju upalne procese koji se javljaju nakon intenzivnog treinga, posebno ukoliko su izvođena naglašena, spora negativna ponavljanja. Mikrooštećenja na osetljivim strukturama mišićnih ćelija vode upalnim procesima i oticanju tkiva. Aminokiseline razgranatog laca, leucin, izoleucin i valin stimulišu sintezu proteina i usporavaju razgradnju postojećih. Istraživači iz Britanije zaključili su da uzimanje doza od 10g BCAA dnevno tokom 12 dana ubržava oporavak od treninga dizajniranog da stvori oštećenja tkiva (100 naskoka na kutiju), u poređenju sa grupom koja je uzimala placebo u istom periodu vremena. Zaključak je bio da BCAA suplementacija promoviše oporavak nakon treninga i umanjuje osećaj upale nakon treninga.


2.       Nemasno crveno meso ne uvećava prisustvo masnoća u krvi. Mnogi eksperti u oblasti ishrane advokatišu da vežbač treba da izbegava crveno meso kako bi preventivno delovao na povećavanje nivoa holesterola u krvi, odnosno izbegao zdravstvene probleme koji se dovode u vezu sa uvećanim holesterolom. Nisu sva crvena mesa bogata masnoćama. Primera radi u jednoj španskoj studiji poređen je ukupni holesterol, zatim LDL (loši) holesterol i trigliceridi kod žena koje su unosile ili jagnjetinu (crveno meso) ili piletinu (belo meso) tri puta nedeljno tokom 5 nedelja. Na kraju studije nije bilo razlka u nivoima masnoće u krvi u obe grupe.








4.       Unos proteina stvara osećaj sitosti. Ljudi efikasnije gube na težini kada prate dijete sa visokim unosom proteina i niskim unosom hidrata, nego obrnuto, bar na početku programa za mršavljenje. Proteini značajno promovišu osećaj sitosti kod ljudi, mnogo više nego hidrati. Takođe, prema danskim istraživačima, i vrsta proteina može imati uticaja na stvaranje osećaja sitosti.  



5.       Cvekla poboljšava performanse prilikom trčanja. Nitrati, kada se unose kroz povrće, mogu poboljšati performanse tako što uvećavaju nivo azot oksida-NO u krvi. NO je gas koji se otpušta u krvnim sudovima i veoma je važan za regulaciju pritiska, protoka krvi, kao i mišićnih kontrakcija, odnosno produkcije mitohondrija. Istraživači iz SAD zaključili su da unošenje oko 200g cvekle 75 minuta pre duže fizičke aktivnosti poboljšava performanse prilikom trčanja za oko 5% u poređenju sa grupom koja je uzimala placebo. Na kraju, nitrati koji su prisutni u slanini i prerađenoj hrani su kancerogeni, tako da ako ih želite, unosite ih kroz povrće!



6.       Unos proteina umanjuje razgradnju mišićnog tkiva u slučaju bolesti kataboličkog karaktera. Razne bolesti, operacije, traume ili duži periodi neaktivnosti mogu dovesti do razgradnje postojećeg mišićnog tkiva, stanja koje se naziva i kašeksija. Istraživači iz Kanade zaključili su da visok unos proteina i kod ljudi koji nisu fizički aktivni pozitivno se odražava na njihov metabolizam, a slično je i i sa sintezom proteina. Uvećana sinteza proteina istovremeno znači i umanjenu razgradnju ovih makronutrijenata. Isti istraživači su zaključili da težinski trening u kombinaciji sa visokim unosom proteina višestruko promoviše proteinsku sintezu.



7.       Protein bakalara ubrzava oporavak mišića od povrede. Bakalar je bogat proteinima koji su dalje veoma bogati AK argininom, koji stimuliše otpuštanje hormona rasta-GH, smanjuje upalne procese i promoviše sintezu proteina u mišićnim tkivima. Kanadski istraživači su zaključili da  se povređeni pacovi koji su tokom 21 dana jeli bakalar znatno brže oporavljaju  i doživljavaju znatno slabije upalne procese nego grupa pacova koja je hranjena proteinima izvučenim iz kikirikija. Poznato je takođe i da proteini iz bakalara promovišu i mišićni rast. Ipak, do sada nije poznato da li bi se ovi rezultati mogli odnositi i na zdrave ljude. 




8.       Potočarka preventivno deluje na mišićnu upalu nakon treninga. Potočarka je vrsta zelenog lisnatog povrća bogata antioksidansima, gvožđem, kalcijumom, foličnom kiselinom i vitaminima C i A. Istraživači iz Škotske su zaključili da dnevni unos potočarke u formi salate umanjuje mišićne upale uzrokovane treninzima trčanja na traci, kao i težinskim treninzima. Istraživači su pretpostavili da visoka koncentracija antioksidanasa potočarke umanjuje oštećenja membrana mišićnih ćelija, što dalje dovodi do manje intenzivnih upala. Zanimljivo je istaći da unos potočarke dva sata pre treninga daje iste koristi kao da ste je unosili tokom osam nedelja!



9.       Suplementacija whey proteinima diže koncentracije značajnih aminokiselina. BCAA kiseline su veoma važne za održavanje mišićne mase, ali i za novi mišićni rast, posebno kod starijih vežbača. Brojne studije su potvrdile da unos whey proteina promoviše anaboličko okruženje u telu bez dizanja nivoa glukoze, insulina, testosterona, kortizola ili hormona rasta. Dnevni unos whey proteina važan je za težinski trening pojedinca, a kod starijih vežbača je veoma značajan za prevenciju mišićne razgradnje.



10.   Optimalan unos proteina uz težinski trening pojačava mišićni rast. Zahvaljujući novim tehnologijama naučnici sada mogu da precizno utvrde načine po kojima se u ćelijama stvaraju novi proteini i samim tim otkriju nove informacije o mišićnoj hipertrofiji. Mišićne ćelije intenzivnije sintetišu nove proteine nakon obroka koji su bili bogati kvalitetnim proteinima i aminokiselinama. AK leucin je veoma važan nutrijent koji promoviše proteinsku sintezu u mišićnom tkivu. Leucin aktivira mTOR putanju, koja potom okida mehanizme rasta i služi kao gradivni blok za proteinsku sintezu u mišićima. Brojne studije su zaključile da kombinacija whey proteina, leucina i težinskog treninga istovremeno promoviše i proteinsku sintezu i sprečava atrofiju mišića.



11.   Divlji pirinač nudi mnogo koristi. Popularan je u Istočnoj Aziji, dok u SAD tek krči svoj put. Veoma je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima i antioksidansima, kao i skrobom. Kategoriše se kao žitarica sa celim zrnom. Studije pokazuju da unos divljeg pirinča redukuje koncentraciju masnoća u krvi i da predstavlja kvalitetan izvor vlakana. Divlji pirinač nudi više antioksidanasa nego ista mera belog pirinča. U studijama izvedenim na životinjama dugoročni unos divljeg pirinča pozitivno se odražavao na zdravlje kardiovaskularnog sistema.









12.   Vitamin D promoviše mišićne funkcije. Proizvodi ga i naše telo, najčešće prilikom izloženosti suncu. Takođe se može unositi i kroz ishranu, kada jedete masnu ribu, pečurke i u formi suplementacije naravno. Nedavne studije zaključile su da manjak ovog vitamina uzrokuje oboljenja kostiju, slabost mišića, kao i umanjenu aktivnost reproduktivnih hormona. Sa druge strane, vitamin D je od značaja za prevenciju osteoropoze i veoma promoviše optimalan rad mišića. S tim u vezi jeste i zaključak studije izvedene u Bostonu u okviru koje je zaključeno da nizak nivo vitamina D u krvi uzrokuje i manji aerobni kapacitet pojedinca, odnosno može uticati na uvećano skladištenje masnoća u telu. Takođe, vitamin D aktivira gene i supstance koje se ponašaju kao signalizatori ćelijama za okidanje mehanizama mišićnog rasta, a značajan je i za održavanje i unapređivanje fizičke snage i performansi.



13.   Sok od višnje redukuje upale i oštećenja mišićnih tkiva. Nutrijenti u višnjama  kao što su flavonoidi i antocijanini čuvaju mišićno tkivo od oksidativnih oštećenja i upalnih procesa koji su posledica vežbanja. Prema studiji iz 2014. godine sok od višnje redukuje oksidativni stres, oštećenja mišićnih ćelija, može biti koristan prilikom oporavka od sportskih povreda i promoviše oporavak.



14.   Mediteranska dijeta sprečava taloženje abdominalne masnoće. Taloženje abdominalne masnoće može voditi srčanom udaru, šlogu, kao i nekim oblicima kancera. Ove opasnosti su zajedničke i za muškarce i za žene, i uvećavaju se kako se stari. U jednoj desetogodišnjoj studiji izvedenoj u Španiji istraživači su zaključili da osobe koje su pratile mediteranski način ishrane imale su znatno manje skladištene masnoće u predelu abdomena. Klasična mediteranska dijeta sastoji se mnogo od voća, povrća, maslinovog ulja, oraha, ribe i nemasnih mesa.




Izvor: musculardevelopment.com

Post a Comment

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget