Halloween Costume ideas 2015
Suplementi Prodaja

Treninzi Ishrana Suplementacija sve na jednom mestu ..

April 2016

TESTOSTERON JE MUŠKI HORMON KOJI REGULIRA SPOLNI NAGON.





Smanjena razina testosterona može imati utjecaja na raspoloženje i na cjelokupan interes za obavljanjem mnogih svakodnevnih aktivnosti. Snižena razina testosterona često je krivo dijagnosticirana kao depresija zbog sličnih kliničkih simptoma. Simptom koji razlikuje oba spomenuta poremećaja je mišićna snaga.
Muškarci s manjkom testosterona ne samo da imaju smanjen interes za obavljanjem fizičkih aktivnosti zbog nedostatka energije, već imaju i manjak snage. Normalna razina testosterona u krvi muškarca je između 350 – 1000 nanograma po decilitru (ng/dl). Kao i kosa, ta se razina polako smanjuje poslije 40. godine života stopom od 1 % godišnje. Ova stopa smanjenja razine testosterona izgleda bezopasno ako se promatra kratkoročno. Gledajući dugoročno, uzrokuje debljanje, stanjuje koštanu i mišićnu masu, a poslije 60. godine života može uzrokovati impotenciju. Razina testosterona ispod 350 (ng/dl) drastično povećava šanse smrtnosti od srčanog udara.

UZROCI MANJKA TESTOSTERONA

  • Režim prehrane s visokom razinom proteina i niskom razinom ugljikohidrata utječe na smanjenu proizvodnju testosterona.
  • Višak masnih naslaga povećava razinu estrogena, što može uzrokovati pad testosterona. Par kila neće puno utjecati na taj hormonalni poremećaj, no ako je tjelesna težina 30% iznad idealne, problem postaje ozbiljniji.
  • Izgladnjivanje radi mršavljenja u mozgu izaziva osjećaj da umiremo od gladi, tako da on isključuje proizvodnju testosterona tako da bi ostavio zalihe za trenutak kada se pojavi ženka. Bez testosterona nema izgaranja masti – što zapravo predstavlja kontra efekt zadanom cilju.
  • Pretreniranost – stanje kada se tijelu nije dalo dovoljno vremena da se odmori i obnovi u periodu između treninga. U takvim situacijama razina testosterona pada i do 40%. Simptomi pretreniranja su: iritiranost, nesanica i smanjenje mišićnog volumena.
  • Alkohol je jedan od najopasnijih neprijatelja testosterona. Preko endokrinog sustava utječe na prestanak proizvodnje muškog hormona.

SIMPTOMI MANJKA TESTOSTERONA

  • ne razmišljate baš previše o seksu
  • problemi s erekcijom (tvrdoća i izdržljivost)
  • depresija i letargija bez pravog razloga
  • gubitak mase u gornjem dijelu tijela, iako su treninzi redovni
  • gubitak dlaka na tijelu
  • rast prsa

13 NAȍINA ZA PRIRODNO POVEĆANJE TESTOSTERONA

  • Riješiti se debelog trbuha (škemba). Već je spomenuto da višak kilograma uzrokuje debalans estrogena i testosterona.
  • Ne mršaviti naglo. Najbolje je mršaviti jednu kilu tjedno jer ne smije doći do izgladnjivanja.
  • Preskočiti Atkinsovu dijetu. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina smanjuje proizvodnju testosterona. Udio proteina trebao bi biti 16% od dnevnog unosa kalorija. To znači da prosječan muškarac od 80 kila, sa dnevnim unosom od 2900 kalorija treba oko 140 grama proteina ili 2 komada pilećih prsa i jednu limenku tune.
  • Istraživanja su pokazala da stanje erekcije povećava razinu testosterona. Jutarnji seks dobar je način da se održi visoka razina tokom cijelog dana, a pomaže i pri mršavljenju.
  • Držati se teških vježbi. Cjelokupne vježbe (bench press, čučnjevi) koje podražuju velike mišićne grupe više podižu razinu testosterona od vježbi za male mišiće (biceps ili triceps). Zbog toga radeći npr. čučnjeve pomažemo rast ostalih mišića.
  • Jesti više oraha, lješnjaka, badema i kikirikija jer su istraživanja pokazala da muškarci koji jedu više monozasićenih masti imaju veću razinu testosterona.
  • Vježbati s 5 ponavljanja po seriji, ali ne s bučicom od tri kile. Početi s težinom s kojom se može napraviti max. 5 ponavljanja. Ta težina je oko 85% maksimuma težine jednog ponavljanja.
  • Raditi 3 serije svake vježbe. Učinak na testosteron povoljniji je nego kada se radi jedna ili dvije serije. Odmarati se jednu minutu između serija da bi se dobilo dovoljno snage za nastavak vježbi sa najmanje 70% težine maksimuma jednog ponavljanja tijekom druge i treće serije.
  • Odmor je važniji od treninga. Treba izbjegavati pretreniranost jer tada ne dozvoljavamo tijelu da se dovoljno odmori između treninga. U slučajevima pretreniranosti razina testosterona može pasti i za 40%. Simptomi pretreniranosti su: nesanica, iritabilnost, smanjenje mišićnog volumena. Da bi se izbjeglo stanje pretreniranosti potrebno je dnevno spavati najmanje 8 sati i nikada ne vježbati iste mišićne grupe dva dana zaredom.
  • Izbjegavati alkoholna pića.
  • Jesti redovno i ne preskakati obroke. Tijelu je potreban stalan priljev kalorija da bi proizvodilo testosteron.
  • Udio masti u prehrani trebao bi biti oko 30%. Poznato je da se testosteron u tijelu proizvodi iz “dobrog” kolesterola.
  • Ne spavati manje od 7 – 8 sati dnevno. Kvaliteta i količina sna utječe na jutarnju razinu testosterona po kojoj se dan poznaje :)







Ovih 9 strategija će pojačati efekte vaše dijete za definiciju

Trik u definisanju je da se lišite masti dok zadržavate mišić.Po vašu sreću,poštoji popriličan broj strategija koje bodibilderi mogu da iskoriste da bi održali mišićnu masu dok gube telesne masnoće.Održanje mišićne mase je bitno,ne samo zbog izgleda,već i da bi sprečilo usporavanje metaboličkog nivoa.
Strategija
Ovih 9 trikova će održati vaše telo u gubljenju masti ,umesto degradacije proteina i mišićnog tkiva.

1.Pojačajte vlakna
Vlakna usporavaju varenje ugljenih hidrata u šećer.Kada se uspori varenje ugljenih hidrata,nivoi insulina padaju,što favorizuje gubljenje masti.Studije pokazuju da su dijete bogate vlaknima povezane sa nižim nivoima telesne masti nego dijete sa niskim udelom vlakana.Ako ste smanjivali vaše kalorije,ali ste naleteli na blokadu u gubljenju masti,zamenite beli pirinač braon pirinčem, uključite malu količinu povrća bogatog vlaknima,i pređite sa omiljenih žitarica na ovsene pahuljice ili kašu.

2. Koristite MCT (Trigliceridi srednjeg lanca)
Trigliceridi srednjeg lanca su brzo-trošeće masti koje sprečavaju gubitak mišića i pomažu kod potreba za energijom tokom dijete.Esencijalno,one obezbeđuju visoko-oktansko gorivo,pre se troše za energiju nego što se skladište u mast, i sprečavaju gubitak mišića tako što sagorevaju primarno pre mišićnog tkiva.Počnite sa kafenom kašičicom,i postepeno pojačavajte vašu dozu na nekoliko puta.Uzimajte MCT najčešće između obroka,kada ste gladni ili sa proteinskim napitkom.
Rezultati: Vaše telo će koristiti masne kiseline iz masnih naslaga kao gorivo a MCT će biti korišćeni, pre nego mišićno tkivo ili velike količine glikogena, što vremenom  rezultira manjem procentu masti i zadržavanju više mišića.

3. Koristite arginin i leucin na
Post-trenažni obrok, čak i kakon treninga
da se radi dijeta, uvek treba da sadrži prištojan udeo ugljenih hidrata (1-1,5 grama [g] po kilogramu telesne težine). Ugljeni hidrati podižu nivoe insulina, što povećava rast i stopira raspad mišića uzrokovan treningom.Aminokiseline arginin i leucin su induktori insulina. Dodavanje 2-4 g arginina i 3-4 g leucina u vaš post-trenažni obrok može pomoći u stvaranju snažnijeg anaboličkog odgovora.Što je veći anabolički odgovor nakon treninga, više mišića ćete zadržati dok radite dijetu.



4. Koristite sagorevače u danima visokog unosa ugljenih hidrata
Iako većina bodibildera jede 0.5 do 1.5 g ugljenih hidrata po funti telesne težine svaki dan dok su na dijeti, nije loša ideja da se to poveća kada je potrebno : npr 1.5 g kada se treniraju veće partije kao što su leđa ili noge. Efedrinski i kofeinski proizvodi mogu biti od pomoći pri ovome.Efedrin i kofein pomažu termogenezi,uzrokovanoj dijetom.Što više jedete,veći je efekat termogeničkog suplementa na vaš metabolizam ; dakle, ako odlučite da ih koristite, logično je da to uradite u danima kada jedete  više. Takvo sporadično korišćenje sa odgovarajućim dozama će pomoći optimizaciji njihovih stimulativnih efekata i smanjiti rizik od katabolizma,koji se povezuje sa hroničnim korišćenjem sagorevača kao ergogenih stimulansa.

5. Naglasite dijetu u odnosu na kardio!
Bodibilder koji preterano drži dijetu, ali se drži podalje od kardija,će držati više mišićne mase nego bodibilder koji radi previše aerobnih vežbi.Što više mišića držite, veći je vas metabolički nivo.Kada je u pitanju gubljenje masti, ograničite vaš kardio ,na ne više od četiri 45-minutna treninga nedeljno.Ako mislite da vam treba veći kalorijski deficit,smanjite masti u ishrani ili ugljene hidrate da bi ste napravili kalorijski nedostatak.


6. Ne pretreniravajte!
Najveća predtakmičarska greška je treniranje prečešto i izvođenje previše setova u nadi o dobijanju više izbrazdanog izgleda. Pretreniranost uzrokuje nivoe kortizola da se povećaju, a kortizol može imati opake učinke na vaše telo. Kortizol snižava nivo teštosterona, a to je loša vest. Osim toga, vi ćete biti slabiji i manji. Kortizol povećava korišćenje aminokiselina i mišićnog tkiva kao gorivo, i to rastura vaše imuni sistema.Kada vaš imuni sistem prenapregnut,mišićni rasti prestaje .Uvek uključite bar jedan dan odmora bez treninga i kardija,jednom u 4-5 dana i trenirajte umereno.
Kao što je osmostruki Mr.Olympia Lee Haney rekao: ''Stimulišite vaše telo, nemojte ga razarati''.

7. Napakujte Glutamin i Vitamine C i E
Sva tri pomažu metabolizmu tako što kontrolišu kortizol.Ovaj trio pomaže kontroli kortizola,što će održati vaše nivoe testosterona i mišićne mase dok ste na dijeti.Probajte 1000 mg vitamina C i oko 400-800 IU vitamina E, uzetih sa bilo kojim obrokom.U zavisnosti od vaše veličine ,trebaće vam oko 20g glutamina, pola doze pre treninga,i pola posle.Oni koji imaju ispod 175 funti mogu da koriste manje doze,a oni koji su teži ovu,ili veću.



8. Koristite Omega-3 masti i CLA
Ja sam pobornik korišćenja dijete sa malim udelom masti za definisanje,ali ova dva tipa masti u stvari pomažu gubljenju masnog tkiva.Omega-3 masti koje se nalaze u lososu i skuši imaju sposobnost da usmere ugljene hidrate ka glikogenskim depoima umesto u mast,a jedna studija pokazuje da omega 3 pospešuje retenciju nitrogena za vreme kataboličkih situacija. (Nitrogen je jedinjenje koje je zajedničko jedino proteinu, a naučnici ga koriste kao marker za rast mišića.)
Omega-3 suplementi su bitan deo procesa gubljenja masti. Konjugovana linoleična kiselina CLA je takođe koristan suplement,pošto se može umešati u proces skladištenja masti od strane nekih enzima.

9. Koristite Selen i Kalcium
Dok se bodibilderi fokusiraju na makronutrijente,ugljene hidrate,protein i masti - oni nekad zanemare male momke: mikronutrijente kao što su selen i kalcijum. Selen je mineral koji se teško nalazi,promoviše normalnu tiroidnu funkciju. Bodibilderi koji pokušavaju da se izdefinišu ,mogu da osete pad u nivoima tiroidnog hormona.Kalcijum je poželjan pri gubitku masti.Jedna studija je pokazala da žene na dijeti bogatoj kalciumom,gube više težine nego one sa smanjenim unosom,a studije na životinjama tvrde da kalcium utiče na gubitak masti.
Zanimljivo je da su svi oni stimulansi koje bodibilderi koriste da se izdefinišu,natrpani kofeinom, što izaziva gubitak kalciuma! Koristite 100-200 mikrograma selena dnevno i potrudite se da koristite bar 1000-1200 mg kalcijuma dnevno iz ishrane i suplemenata.

Autor : Chris Aceto
Preuzeto sa : www.simplyshredded.com






1.       Upotreba BCAA ubrzava oporavak od mišićnih upala. 
Mišićna oštećenja i upale tkiva uzrokuju upalne procese koji se javljaju nakon intenzivnog treinga, posebno ukoliko su izvođena naglašena, spora negativna ponavljanja. Mikrooštećenja na osetljivim strukturama mišićnih ćelija vode upalnim procesima i oticanju tkiva. Aminokiseline razgranatog laca, leucin, izoleucin i valin stimulišu sintezu proteina i usporavaju razgradnju postojećih. Istraživači iz Britanije zaključili su da uzimanje doza od 10g BCAA dnevno tokom 12 dana ubržava oporavak od treninga dizajniranog da stvori oštećenja tkiva (100 naskoka na kutiju), u poređenju sa grupom koja je uzimala placebo u istom periodu vremena. Zaključak je bio da BCAA suplementacija promoviše oporavak nakon treninga i umanjuje osećaj upale nakon treninga.


2.       Nemasno crveno meso ne uvećava prisustvo masnoća u krvi. Mnogi eksperti u oblasti ishrane advokatišu da vežbač treba da izbegava crveno meso kako bi preventivno delovao na povećavanje nivoa holesterola u krvi, odnosno izbegao zdravstvene probleme koji se dovode u vezu sa uvećanim holesterolom. Nisu sva crvena mesa bogata masnoćama. Primera radi u jednoj španskoj studiji poređen je ukupni holesterol, zatim LDL (loši) holesterol i trigliceridi kod žena koje su unosile ili jagnjetinu (crveno meso) ili piletinu (belo meso) tri puta nedeljno tokom 5 nedelja. Na kraju studije nije bilo razlka u nivoima masnoće u krvi u obe grupe.








4.       Unos proteina stvara osećaj sitosti. Ljudi efikasnije gube na težini kada prate dijete sa visokim unosom proteina i niskim unosom hidrata, nego obrnuto, bar na početku programa za mršavljenje. Proteini značajno promovišu osećaj sitosti kod ljudi, mnogo više nego hidrati. Takođe, prema danskim istraživačima, i vrsta proteina može imati uticaja na stvaranje osećaja sitosti.  



5.       Cvekla poboljšava performanse prilikom trčanja. Nitrati, kada se unose kroz povrće, mogu poboljšati performanse tako što uvećavaju nivo azot oksida-NO u krvi. NO je gas koji se otpušta u krvnim sudovima i veoma je važan za regulaciju pritiska, protoka krvi, kao i mišićnih kontrakcija, odnosno produkcije mitohondrija. Istraživači iz SAD zaključili su da unošenje oko 200g cvekle 75 minuta pre duže fizičke aktivnosti poboljšava performanse prilikom trčanja za oko 5% u poređenju sa grupom koja je uzimala placebo. Na kraju, nitrati koji su prisutni u slanini i prerađenoj hrani su kancerogeni, tako da ako ih želite, unosite ih kroz povrće!



6.       Unos proteina umanjuje razgradnju mišićnog tkiva u slučaju bolesti kataboličkog karaktera. Razne bolesti, operacije, traume ili duži periodi neaktivnosti mogu dovesti do razgradnje postojećeg mišićnog tkiva, stanja koje se naziva i kašeksija. Istraživači iz Kanade zaključili su da visok unos proteina i kod ljudi koji nisu fizički aktivni pozitivno se odražava na njihov metabolizam, a slično je i i sa sintezom proteina. Uvećana sinteza proteina istovremeno znači i umanjenu razgradnju ovih makronutrijenata. Isti istraživači su zaključili da težinski trening u kombinaciji sa visokim unosom proteina višestruko promoviše proteinsku sintezu.



7.       Protein bakalara ubrzava oporavak mišića od povrede. Bakalar je bogat proteinima koji su dalje veoma bogati AK argininom, koji stimuliše otpuštanje hormona rasta-GH, smanjuje upalne procese i promoviše sintezu proteina u mišićnim tkivima. Kanadski istraživači su zaključili da  se povređeni pacovi koji su tokom 21 dana jeli bakalar znatno brže oporavljaju  i doživljavaju znatno slabije upalne procese nego grupa pacova koja je hranjena proteinima izvučenim iz kikirikija. Poznato je takođe i da proteini iz bakalara promovišu i mišićni rast. Ipak, do sada nije poznato da li bi se ovi rezultati mogli odnositi i na zdrave ljude. 




8.       Potočarka preventivno deluje na mišićnu upalu nakon treninga. Potočarka je vrsta zelenog lisnatog povrća bogata antioksidansima, gvožđem, kalcijumom, foličnom kiselinom i vitaminima C i A. Istraživači iz Škotske su zaključili da dnevni unos potočarke u formi salate umanjuje mišićne upale uzrokovane treninzima trčanja na traci, kao i težinskim treninzima. Istraživači su pretpostavili da visoka koncentracija antioksidanasa potočarke umanjuje oštećenja membrana mišićnih ćelija, što dalje dovodi do manje intenzivnih upala. Zanimljivo je istaći da unos potočarke dva sata pre treninga daje iste koristi kao da ste je unosili tokom osam nedelja!



9.       Suplementacija whey proteinima diže koncentracije značajnih aminokiselina. BCAA kiseline su veoma važne za održavanje mišićne mase, ali i za novi mišićni rast, posebno kod starijih vežbača. Brojne studije su potvrdile da unos whey proteina promoviše anaboličko okruženje u telu bez dizanja nivoa glukoze, insulina, testosterona, kortizola ili hormona rasta. Dnevni unos whey proteina važan je za težinski trening pojedinca, a kod starijih vežbača je veoma značajan za prevenciju mišićne razgradnje.



10.   Optimalan unos proteina uz težinski trening pojačava mišićni rast. Zahvaljujući novim tehnologijama naučnici sada mogu da precizno utvrde načine po kojima se u ćelijama stvaraju novi proteini i samim tim otkriju nove informacije o mišićnoj hipertrofiji. Mišićne ćelije intenzivnije sintetišu nove proteine nakon obroka koji su bili bogati kvalitetnim proteinima i aminokiselinama. AK leucin je veoma važan nutrijent koji promoviše proteinsku sintezu u mišićnom tkivu. Leucin aktivira mTOR putanju, koja potom okida mehanizme rasta i služi kao gradivni blok za proteinsku sintezu u mišićima. Brojne studije su zaključile da kombinacija whey proteina, leucina i težinskog treninga istovremeno promoviše i proteinsku sintezu i sprečava atrofiju mišića.



11.   Divlji pirinač nudi mnogo koristi. Popularan je u Istočnoj Aziji, dok u SAD tek krči svoj put. Veoma je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima i antioksidansima, kao i skrobom. Kategoriše se kao žitarica sa celim zrnom. Studije pokazuju da unos divljeg pirinča redukuje koncentraciju masnoća u krvi i da predstavlja kvalitetan izvor vlakana. Divlji pirinač nudi više antioksidanasa nego ista mera belog pirinča. U studijama izvedenim na životinjama dugoročni unos divljeg pirinča pozitivno se odražavao na zdravlje kardiovaskularnog sistema.









12.   Vitamin D promoviše mišićne funkcije. Proizvodi ga i naše telo, najčešće prilikom izloženosti suncu. Takođe se može unositi i kroz ishranu, kada jedete masnu ribu, pečurke i u formi suplementacije naravno. Nedavne studije zaključile su da manjak ovog vitamina uzrokuje oboljenja kostiju, slabost mišića, kao i umanjenu aktivnost reproduktivnih hormona. Sa druge strane, vitamin D je od značaja za prevenciju osteoropoze i veoma promoviše optimalan rad mišića. S tim u vezi jeste i zaključak studije izvedene u Bostonu u okviru koje je zaključeno da nizak nivo vitamina D u krvi uzrokuje i manji aerobni kapacitet pojedinca, odnosno može uticati na uvećano skladištenje masnoća u telu. Takođe, vitamin D aktivira gene i supstance koje se ponašaju kao signalizatori ćelijama za okidanje mehanizama mišićnog rasta, a značajan je i za održavanje i unapređivanje fizičke snage i performansi.



13.   Sok od višnje redukuje upale i oštećenja mišićnih tkiva. Nutrijenti u višnjama  kao što su flavonoidi i antocijanini čuvaju mišićno tkivo od oksidativnih oštećenja i upalnih procesa koji su posledica vežbanja. Prema studiji iz 2014. godine sok od višnje redukuje oksidativni stres, oštećenja mišićnih ćelija, može biti koristan prilikom oporavka od sportskih povreda i promoviše oporavak.



14.   Mediteranska dijeta sprečava taloženje abdominalne masnoće. Taloženje abdominalne masnoće može voditi srčanom udaru, šlogu, kao i nekim oblicima kancera. Ove opasnosti su zajedničke i za muškarce i za žene, i uvećavaju se kako se stari. U jednoj desetogodišnjoj studiji izvedenoj u Španiji istraživači su zaključili da osobe koje su pratile mediteranski način ishrane imale su znatno manje skladištene masnoće u predelu abdomena. Klasična mediteranska dijeta sastoji se mnogo od voća, povrća, maslinovog ulja, oraha, ribe i nemasnih mesa.




Izvor: musculardevelopment.com




Jedno od pitanja koje svakom sportašu zadaje mnogo glavobolja je suplementacija. Što uzeti, u kojoj količini, itd. To ponekad može biti toliko frustrirajuće da je s vremenom vrlo lako zaboraviti pravu svrhu suplementiranja i previdjeti ono što čini uspješan bodybuilding.
Nekada je lako zaboraviti da se stanice u našem tijelu, prvenstveno mišićne stanice, oslanjaju na točno određene biomehaničke reakcije kojima reguliraju pravilan rad metabolizma, rast i razvoj. Takve reakcije, u stvari, ovise o specifičnim vitaminima koji potpomažu ubrzati ili olakšati njihove reakcije.
Bez tih vitamina, ništa se ne može događati ni odvijati. Čak i da se samo jedna od ovih krucijalnih supstanci nađe u deficitu, bodybuilderski napredak može stati bez ikakva upozorenja. Naime, proces stvaranja energije ili proces mišićnog rasta na kojeg se mi tako rado oslanjamo (i kojeg vrlo često uzimamo zdravo za gotovo), ne može biti ostvaren bez vitamina.
Iako su, bez ikakve dvojbe, za napredak i rast potrebni proteini, ugljikohidrati i masti, na vitamine uvijek nekako zaboravljamo. Ali to ne znači da nisu važni. Bez vitamina, mišićna masa propada, koštana se gustoća kvari, a svi tjelesni sustavi otkazuju.

Raznovrsnost vitamina


Vitamine možemo podijeliti na dvije velike kategorije: topive u vodi i topive u mastima. Vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) pohranjeni su u tjelesnom masnom tkivu i ne treba ih se nadomještati dnevnim unosom hrane. Ali, budući da su pohranjeni, prekomjerne količine mogu voditi do toksičnosti.
Vitamini topivi u vodi (iznimka vitamin C) su u potpunosti sastavljeni od B i vitamina B kompleksa, uključujući tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pirodoksin (B6), folat, kobalamin (B12), biotin i pantotenska kiselina. Budući da su topivi u vodi, imaju poteškoća prilikom ulaska u masno tkivo, nisu pohranjeni u tijelu i višak se izlučuje putem urina. Iako toksičnost nije problem, ovi vitamini konstantno moraju biti uključeni u prehranu.

Pitanja za postaviti


Koliko je važno znati o ovim stvarima? Samo pitajte bilo kojeg profesionalnog bodybuildera koji kontinuirano mora voditi računa o svojoj ishrani i ovakvim kritičnim komponentama pa ćete vidjeti koliko će potrajati njegov monolog. Kada razmatra važnost vitamina u svojoj prehrani, bodybulder si mora postaviti barem jedno od ova četiri navedena pitanja.
  1. Je li vitamin direktno uključen u mišićnu akciju, sintezu proteina ili integritet mišićnih stanica?
  2. Rezultira li vježbanje povećanim zahtjevom za nutrijentima?
  3. Imaju li sportaši suboptimalan unos vitamina?
  4. Povećavaju li vitamini, kao suplement, performanse i rast


Top 10 vitamina


Top 10 Vitamina za bodybuildere u obrnutom redoslijedu (od 10 do 1).

Kobalamin (vitamin B12)


Iako su funkcije vitamina B12 nebrojene, one važne za bodybuildere uključuju metabolizam ugljikohidrata i održavanje tkiva živčanog sustava (leđne moždine i živaca koji prenose signale od mozga do mišićnog tkiva). Stimulacija mišića putem živčanih stanica i impulsa vrlo je važan korak u kontrakciji, koordinaciji i rastu mišića.
Vitamin B12 se nalazi jedino u hrani životinjskog porijekla i kao takav je vrlo važan sportašima koji se pridržavaju striktno vegetarijanske prehrane. Takvi se ozbiljno moraju posavjetovati sa svojim liječnicima i uzimati ovaj vitamin u suplementarnom obliku. U stvari, B12 zahtijeva unos kod svih vrsta sportaša – i kod vegetarijanaca i kod onih koji to nisujer je vrlo važan faktor zdrave i pravilne prehrane.

Biotin


Iako su provedena brojna istraživanja na području sportske prehrane u vezi biotina, na našu listu top 10 vitamina dospio je zbog svoje krucijalne zadaće koju obavlja u metabolizmu aminokiselina i proizvodnji energije iz mnogih izvora. To je, isto tako, vitamin s kojim neki bodybuilderi imaju problema kada njime nastoje zadržati adekvatnu opremljenost organizma.
Razlog zbog kojeg neki od njih imaju problema jest taj što biotin može biti blokiran od strane supstance zvane avidin. Avidin se može naći u sirovim bjelanjcima jajeta, poveznici mnogih sportaša. U stvari, bodybuilderi koji jedu (ili bolje reći piju) sirove bjelanjke ili oni koji ne skuhaju svoja jaja u pravoj mjeri, mogu imati problema s rastom mišićnog tkiva ako se njihova konzumacija biotina iz sirovih jaja nađe na brojci 20 bjelanjaka dnevno. Konzumacija sirovih jaja također može dovesti do bakterijske infekcije i salmonele koja može imati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje.

Riboflavin


Riboflavin je sastavni dio procesa proizvodnje energije u tri područja: 1) Metabolizam glukoze, 2) Oksidacija masnih kiselina, i 3) Odstranjivanje vodikovih iona u Krebsovu ciklusu. Jedan od posebnih interesa bodybuildera za riboflavin trebao bi biti onaj vezan za metabolizam proteina. U stvari, postoji jako čvrsta veza između nemasne mišićne mase i prehrambenog riboflavina.
Jedno je istraživanje pokazalo da žene trebaju veće količine riboflavina od onog preporučenog RDA kako bi povratile optimalne razine riboflavina u krvi poslije vježbanja. Još je jedna studija pokazala kako suplementarni riboflavin povećava mišićnu sposobnost na rast i oporavak. Ovaj je vitamin od iznimne važnosti za svakog sportaša.

Vitamin A


Većina nas zna kako vitamin A igra važnu ulogu kada se radi o našem vidu, ali bodybuilderi moraju postati svjesni i njegovih ostalih blagodati. Kao prvo, vitamin A vrlo je bitan u sintezi proteina, glavnom procesu mišićnog rasta. Drugo, vitamin A je uključen i u proizvodnju glikogena, pričuvnog oblika energije koje tijelo koristi pri zahtjevnim radnjama.
Međutim, vitamin A ima neke svoje nedostatke kojih mnogi sportaši, a time i bodybuilderi (barem u Americi), nisu svjesni. Prvo, američka je prehrana konstantno u padu što se tiče vitamina A. Drugo, zahtjevna fizička aktivnost (koja ometa apsorpciju vitamina A) i nemasna dijeta ( koja iznosi vitamin A iz tijela izmetom) ugrožavaju razine vitamina A u tijelu. Zato budite vrlo oprezni s unosom vitamina A za vrijeme pripreme za natjecanje.

Vitamin E


Vitamin E je vrlo snažan antioksidans, što znači da ima ulogu čuvara staničnih membrana. Mnogi metabolički procesi koji se odvijaju u tijelu, uključujući i rekuperaciju i rast mišićnih stanica, ovise o zdravlju ovih membrana pa je time uloga vitamina E još veća.
Vjerojatno ste mnogo toga čuli o antioksidansima u zadnje vrijeme i te su priče zaista istinite, a istraživanja i dalje to potvrđuju. Antioksidansi sprečavaju broj slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su prirodni rezultat staničnog disanja, ali povećana akumulacija njihovog broja može dovesti do staničnih promjena i razaranja pa čak i do raka. To direktno povlači i redukciju procesa nastalih vježbanjem, oporavak i rast.

Niacin (vitamin B3)


Ovaj je vitamin sastavni dio otprilike 60 metaboličkih procesa povezanih s proizvodnjom energije i kotira vrlo visoko na builderskoj skali ključnih osiguravatelja pogonskog goriva za treninge. Loša vijest je da su pronađene visoke razine niacina u krvi nakon vježbanja što znači da tijelo sportaša, za razliku od nesportaša, zahtijeva veću količinu niacina. S druge pak strane, dobra je vijest da tijelo, ako mu manjka niacina, samo može proizvesti niacin iz aminokiseline triptofana koja se primarno može pronaći u purećem mesu.
Jedan od poznatijih oblika niacina je nikotinska kiselina koja uzrokuje širenje krvnih žila i utječe na povećani vaskularitet koji se traži od natjecatelja prije nego stupi na binu pred ocjenjivački sud. Ali, ovaj se oblik niacina ne bi trebao koristiti za vrijeme treninga; veće doze nikotinske kiseline (50 – 100mg) značajno smanjuju tjelesnu sposobnost mobilizacije i sagorijevanja masnoća.

Vitamin D


Vitamin D igra krucijalnu ulogu u apsorpciji kalcija i fosfora. Kalcij je nužan za mišićnu kontrakciju. Bez adekvatne rezerve kalcija u mišićima, tvrda, potpuna mišićna kontrakcija ne bi bila moguća. Naravno, kalcij je isto tako potreban za integritet kostiju koje moraju poduprijeti povećano mišićno tkivo i osigurati anker za vrijeme mišićne kontrakcije.
I da ne zaboravimo fosfor. Fosfor pomaže osigurati brzu, snažnu mišićnu kontrakciju koja uključuje većinu pokreta za vrijeme treninga s utezima. Fosfor je također potreban za sintezu ATP-a, energetske molekule koju koriste mišići prilikom kontrakcije.
Ovaj je nutrijent vrlo visoko na builderskom popisu jer uglavnom izbjegavaju jesti hranu masnog sadržaja, na primjer mliječne proizvode. Potražite vitamin D u suplementarnom obliku i probajte steći naviku da popijete barem jednu čašu malomasnog ili nemasnog mlijeka dnevno.

Tiamin (vitamin B1)


Vitamin B pakira mišiće! Tiamin je jedan od mišića potreban za metabolizam proteina i rast. Isto je tako uključen u formiranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama čija je zadaća transportirati kisik svim tjelesnim stanicama, pogotovo onim mišićnim. Prijenos kisika vrlo je važna stavka u sportskim performansama i postaje još više važnija povećanjem intenziteta i trajanjem aktivnosti.
Tiamin je, prema istraživanjima, jedan od rijetkih vitamina koji poboljšava sposobnosti kada ga se uzme u suplementarnj formi. Ali, to nije sve – najnovije studije došle su do fenomenalnog otkrića. Naime, otkrili su da su potrebe za tiaminom direktno povezane s potrošnjom kalorija. Znači, što češće, intenzivnije i duže trenirate, potreba za tiaminom se povećava, a to je znak i da se više kalorija sagori.

Vitamin B6 (pirodoksin)


Metabolizam proteina, rast i iskoristivost ugljikohidrata mogu se ostvariti samo uz prisutnost vitamina B6. Poput tiamina, istraživanja su pokazala da sportaši trebaju povećane količine ovog vitamina.
Pirodoksin je jedini vitamin koji je direktno povezan s unosom proteina. Što više jedete proteina, to više trebate pirodoksina. Naravno, to je čvrsto povezano i s pirodoksinovom ulogom u rastu mišićnog tkiva, što je poput bombe odjeknulo u bodybuilderskim krugovima, jer to općenito nije poznato, a mnogi nutricionisti ne raspravljaju o toj poveznici.

Vitamin C (askorbinska kiselina)


Iznenađeni? Mnogi sportaši ne shvaćaju koliko je vitamin C važan za uspjeh. Poput ostalih proučavanih vitamina u sportskoj nutricionistici, askorbinska je kiselina pokazala da može biti korisna na puno načina.
Prvo, vitamin C je vrlo važan antioksidans, čuvar mišićnih stanica od strane slobodnih radikala i stimulator regeneracije i rasta.
Drugo, askorbinska kiselina je uključena u metabolizam aminokiselina, pogotovo u formiranje kolagena. Kolagen je primarno gradivo vezivnih tkiva, tvari koja drži mišiće i kosti zajedno. To se možda ne čini toliko važnim, ali kako dižete sve teže i teže utege, povećava se stres na vašu koštanu strukturu. Ako vezivno tkivo nije u potpunosti zdravo i snažno kako bi trebalo (vrlo čest problem prilikom upotrebe steroida), rizik od ozljede uvelike se povećava.
Treće, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza. Željezo je potrebno kako bi vezalo kisik na hemoglobin u krvi. Bez adekvatnog prijenosa kisika, mišići padaju pod veliki stres i njihova radna sposobnost se uvelike smanjuje.
Četvrto, askorbinska kiselina sudjeluje u stvaranju i otpuštanje steroidnih hormona, uključujući anabolički hormon testosteron.
I na kraju, vitamin C je možda i najtopiviji vitamin u vodi. Drugim riječima, vrlo se lako raspadne. Mišićna stanica se uglavnom sastoji od vode. To znači da, što mišićaviji sportaš postaje, to se više vitamina C dispergira. Iz tog je razloga potreba za vitaminom C kod bodybuildera prilično velika.

Zaključak


Bodybuilderi su vrlo mudri ljudi i znaju da njihov napredak ovisi o mnogo faktora. Jedan od njih su i vitamini. Na području ozbiljnog sporta sve igra značajnu ulogu. Učinite si uslugu i analizirajte svoju prehranu. Možda vam se čini kao najbolja na svijetu u terminu kalorija i odnosu makronutrijenata, ali bez vitamina, slobodno se zamijenite sa Sizifom i radite njegov posao.

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget