Halloween Costume ideas 2015
Suplementi Prodaja

Treninzi Ishrana Suplementacija sve na jednom mestu ..

October 2015

Pratite nas!!

Ako ti se svidja tekst klikni LIKE ..


Zdrava i uravnotežena ishrana mora sadržati sve makronutrijente: ugljene hidrate, proteine i masti. Belančevine, odnosno proteini su vrlo važan nutrijent, tako da ga moramo u unositi u dovoljnim količinama. Telu su potrebni proteini za izgradnju i regeneraciju mišićnog tkiva, a važni su i za proizvodnju hormona, enzima i hemoglobina.


Za normalno funkcionisanje tela te za održavanje i izgradnju mišića je potrebno konzumirati od 1,2 do oko 2 g proteina na kilogram telesne težine. A da biste ih konzumirali u dovoljnim količinama, dobro je znati, koja hrana ih sadrži najviše.



1. Mlečni deo




Grčki jogurt

255 g grčkog jogurta sadrži 23 g proteina.

Grčki jogurt sadrži više proteina i manje šećera od običnog jogurta. Za poređenje: klasični jogurt sadrži i do 3 puta više šećera i upola manje proteina. A prednost grčkog jogurta je i u tome da vas zbog gušće strukture brže zasiti.

Mladi sir

½ šolje sadrži 14 g proteina.

Mladi sir je odličan izvor proteina. Sadrži protein kazein, koji se polako vari i tako duže vreme opskrbljuje telo važnim aminokiselinama.

A najbolji među mladim sirevima je t.z. albuminski sir, koji sadrži proteine surutke. Sirutka su najkvalitetniji proteini, jer imaju najveću učinkovitost i najveću biološku vrednost.

Jaja

1 veliko jaje sadrži 6 g proteina.

Svi znamo da jaja ne spadaju u grupu mlečnih proizvoda, ali smo ih tako klasifikovali jer se u radnjama nalaze odmah pored dela sa mlečnim proizvodima. Čak i jaja trebaju biti konstanta na vašoj listi za kupovinu, jer su biološki punovredna namirnica sa velikom prehrambenom vrednošću. Sadrže sve hranjive stvari, koje su potrebne našem telu, uključujući i velike količine esencijalnih aminokiselina.



2. Mesni deo 

Goveđi steak

85 g mesa sadrži 23 g proteina.

Iako ne smete preterivati sa goveđim mesom, svejedno je vrlo kvalitetan izvor proteina. Morate odabrati komad koji ne sadrži puno masti, jer ćete na taj način telu osigurati 1 g proteina na svakih 7 kaloriija. Brzo ga zapecite u tiganju (medium); da ne bude previše suv.

Pileća/ćureća prsa (bez kostiju i kože)

85 g mesa sadrži 24 g proteina.

Neki komadi mesa su vrlo krti, a neki komadi imaju relativno puno masti, stoga je bitno koji komad odaberemo. Najbolji komad su prsa, jer sadrže puno proteina i manji deo masti. Pilići imaju od sve pernate živine najmanje masno meso.

3. Ribarnica

Tuna

85 g tune sadrži 25 g proteina.

Tuna sadrži veliku količinu lako svarljih, visoko-kvalitetnih proteina i malo masti, onih loših masti. Ali puno je zdravih, omega 3 masnih kiselina.



Losos

85 g lososa sadrži 23 g proteina.

Losos je vrlo popularna hrana. Svima je verojatno poznat kao masna riba, ali vrlo zdrava, jer sadrži puno proteina, omega 3 masnih kiselina i vitamina D. Sadrži mnogo ribljeg ulja i tako povoljno utiče na našu kožu, kosti, imuni sistem, na zdravlje zubiju i hormonsku ravnotežu. Sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti i smanjuje upalu.

Hobotnica

85 g hobotnice sadrži 25 g proteina.

Hobotnica sadrži puno vitamina B, kalijuma i selena. Takođe je odličan izvor taurina i gvožđa. Taurin je aminokiselina, koja pomaže smanjivanju nivoa holesterola i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

4. Povrće




Pasulj

1 šolja sadrži 20 g proteina.

Mahunarke su najzdravija vrsta povrća. Mahunarke su idealno povrće za zdrav način ishrane, jer su pune hranjivih materija, a istovremeno sadrže malo kalorija.

Grašak

1 šolja sadrži 7 g proteina.

Grašak je nezaobilazna namirnica za sportiste. Istina je da nema puno proteina, a svejedno njihov sadržaj nije zanemariv. Sadrži i puno vlakana, vitamina A te sve vitamine grupe B. Prilično snižava nivo šećera te štetan LDL holesterol u krvi. Grašak sadrži puno vlakana, stoga povoljno utiče na metabolizam.

5. Oraščići

Kikiriki maslac

2 kašike kikiriki maslaca sadrže 8 g proteina.
Maslac od kikirikija je odličan izbor, kad želite u telo unositi proteine i zdrave masti, jer je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Ali trebate kupiti onaj, koji ne sadrži dodataka, kao što su šećer i so.




Mešavina oraščića 
50 g oraščića sadrži otprilike 6 g proteina.

Oraščići, kao što su kikiriki, indijski oraščići, lešnici, sadrže puno zdravih i nezasićenih masti. Oni su kao prirodna i punovredna hrana te odličan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala. Priuštite ih sebi između obroka, jer će vas vrlo brzo zasititi i prikladni su za putovanja.

Pratite nas!!

Ako ti se svidja tekst klikni LIKE ..

TRENING ZA CELO TELO U 20 MINUTA




Dva kruga – jedan žestoki trening za cijelo tijelo. U ovom programu, kompletirat ćete dva odvojena kruga od po četiri vježbe. Sve su vježbe u osnovi već viđene i ne biste trebali imati problema s njima. Srednje napredni mogu bez problema započeti s ovakvim treningom i vrlo brzo očekivati rezultate.
Ako ovaj trening želite koristiti ujedno i kao tjedni program, onda izaberite dva ili tri neovisna dana kada ćete ga izvoditi (npr. ponedjeljak, srijeda i subota).
Možete ga koristiti i u kombinaciji s osnovnom podjelom tijela dijelove. Ako na primjer, ponedjeljkom radite prsa i leđa, noge utorkom, ramena i trbušne mišiće četvrtkom, a ruke petkom, onda ovaj trening možete upotrijebit kao dodatni booster (Ovakav pristup podupiremo samo kada ste na definiciji, ne i kada ste na masi!).

Vežba Serije Ponavljanja
Prvi krug:
Veslanje šipkom u pretklonu 2 10
Nožni potisak 2 10
Ležeći nožni pregib 2 10
Trbušnjaci 2 15
Drugi krug:
Ravni bench press šipkom 2 10
Stojeći potisak šipkom 2 10
Pregib šipkom 2 10
Ležeći francuski potisak 2 10
Prvi krug prođite dva puta, a onda se prebacite na drugi. Ne odmarajte između vježbi unutar kruga, a između krugova odmarajte oko jedne minute.

1. krug

Veslanje šipkom u pretkolonu

Početak: Nagnite se prema naprijed tako da vam torzo bude paralelan s podom, a prsa podešena tako da vam leđa još uvijek tvore prirodan luk. Šipku primite normalnim hvatom, malo šire od ramena.
Pokret: Energično privucite šipku prema trbuhu, snažno kontrahirajte latove i mišiće donjeg dijela leđa, a zatim polagano i kontrolirano spustite šipku do potpune ekstenzije ruku.

Nožni potisak

Početak: Započnite vježbu sa stopalima oslonjenim na ploču u širinu ramena.
Pokret: Polako spuštajte težinu primičući koljena prsima do točke kada osjetite istezanje kukova. Leđa držite čvrsto pritisnuta o naslon kroz cijeli opseg pokreta. Zaustavite se na trenutak prije nego težinu ponovno petama potisnete u početni položaj.

Ležeći nožni pregib

Početak: Lezite na spravu licem prema dolje. Namjestite rolice tik iznad Ahilove tetive, a koljena neposredno na kraj klupe. Primite se za klupu ili njezine ručke kako biste stabilizirali tijelo. Držite koljena lagano savijena kako biste spriječili eventualnu pre-ekstenziju, a samim time i ozljedu.
Pokret: Podižite stopala prema gluteusu snažnim, ali odmjerenim pokretom. Stisnite mišiće u gornjem položaju, a zatim se vratite u početni. Držite bedra na klupi; ukoliko im dozvolite da se odignu, preuzet će opterećenje namjenjeno stražnjoj loži. Kako biste se natjerali na to, napravite mali mentalni trik. Zamislite ložu kao biceps koji pri svakom ponavljanju želite što jače stisnuti.

Trbušnjaci

Početak: Lezite na pod, podignite koljena, leđa i stopala čvrsto na tlu.
Pokret: Držite ruke iza vrata i polako se počnite dizati tako da se ramena i gornji dio leđa odvoji od poda. Zadržite se u gornjem položaju za jedno ponavljanje, a zatim se polako vratite na početak, osiguravajući da vam je i negativni dio pokreta spor i analogan pozitivnom.


2. krug

Ravni bench press šipkom

Početak: „Potisci šipkom su glavni graditelji mišića“, kaže Dexter. „Uvijek ih izvodim prve tako da mogu koristiti što veće težine i što više intenziteta.“ Lezite na leđa i postavite stopala ravno na pod. Primite šipku normalnim hvatom malo širim od ramena.
Pokret: Podignite šipku iz ležaja i lagano je spustite prema prsima. Držite prsa poravnatima s laktovima koji neka budu usmjereni u stranu. Kada šipka dotakne prsa, potisnite je eksplozivno prema gore, sve do točke neposredno prije zaključavanja laktova

Stojeći potisak šipkom

Početak: Primite šipku nathvatom malo šire od ramena. Postavite je na gornji dio prsnog koša.
Pokret: Potisnite šipku ravno iznad sebe, zaustavljajući se tik prije zaključavanja laktova. Spustite šipku u početni položaj i krenite s novim ponavljanjem.

Stojeći pregib šipkom

Početak: Lagano savijte koljena i raširite stopala. Primite šipku običnim hvatom u širini ramena. Uvucite i napnite trbušne mišiće, stacionirajte laktove. Neka vam šipka pomalo dodiruje bedra.
Pokret: Polako dižite šipku u luk prema ramenima, a istovremeno i izdišite. Nemojte zamahivati šipkom. Zadržite se u gornjem dijelu pokreta, stisnite bicepse, a zatim kontrolirano vratite šipku do skoro početne pozicije. Ne dižite šipku kompletno do ramena i ne dopustite da vam se osloni na bedra prilikom ponavljanja kako bi održali konstantnu tenziju na ciljani mišić.

Ležeći francuski potisak (stopala na klupi)

Početak: Lezite na ravnu klupu držeći Z-šipku ispruženu iznad sebe.
Pokret: Držeći nadlaktice što je moguće mirnijima i pregibanjem samo u laktovima, spustite šipku na čelo, a zatim je vratite u prvotni položaj.

Pratite nas!!

Ako ti se svidja tekst klikni LIKE ..

DO PAKLA I NATRAG: IZGRADNJA MONSTRUOZNIH LEĐA


Dorian govori o svojoj visoko intenzivnoj tajni izgradnje monstruoznih leđa.
U jednom izdanju vrlo poznatog časopisa, Dorianova su leđa rangirana kao druga najbolja svih vremena poslije Ronniea Colemana. Međutim, na kraju tog članka autori su se ipak ogradili od takvog poretka jer činjenica je da svatko može pronaći barem jedan dovoljno snažan argument zašto bi baš Dorian trebao biti na prvome mjestu.
Šesterostruki Mr. Olympija (1992-1997), britanski „Dozer“ poznat je po svojim brutalnim i visoko intenzivnim metodama treninga: nizak volumen i maksimalno zalaganje gdje se radne serije izvode do otkaza, pa čak i preko njega. Njegove ideje o treninzima leđa i tipična rutina koju je koristio za vrijeme pripreme za Olympiju su opisane. Prikazane su samo radne serije, a obično je za zagrijavanje izvodio jednu ili dvije serije svake vježbe.

YATES O TRENINGU LEĐA
  • Da imam tajnu o ovoj temi, to bi sigurno bili Nautilus pulloveri. Stvarno ih osjećam u vanjskim latovima. Na jednom treningu izvodim ovu vježbu, a na drugom Hammer povlačenja prema dolje.
  • Za vrijeme veslanja šipkom, tijelo držim pod kutem od 70 stupnjeva u odnosu na pod. Što sam uspravniji, donji dio leđa se manje napreže, a ja sam u najsnažnijoj poziciji za rad na latovima. Nastojim gornji dio tijela držati što mirnijim, ali prilikom maksimalnih težina neophodno je lagano zamahnuti kako bih izvukao ponavljanje.
  • Mislim da obrnutim hvatom bolje izoliram latove. Neki će reći da im onda više rade bicepsi. Izaberite ono što vam najbolje paše.
  • Svoje treninge leđa za Olympiju sam završavao mrtvim dizanjem i držao se nekih 200 kilograma. To je manje nego što sam koristio za veslanja šipkom i nisam pokušavao nikoga impresionirati. Jedino što sam htio učiniti bilo je utegnuti leđa, povezati ih u skladnu cjelinu, istesati u trokut i nadam se da neću biti bahat ako kažem da sam u tome i uspio.
DORIANOV TRENING LEĐA

Hammer povlačenja prema dolje ili Nautilus pulloveri 1 8-10
Veslanje šipkom obrnutim hvatom 1 12
Jednoručno hammer veslanje 1 8-10
Jednoručno veslanje kablovima obrnutim hvatom 1 12
Leđna ekstenzija 1 8
Mrtvo dizanje 1 8

Pratite nas!!

Ako ti se svidja tekst klikni LIKE ..

Šta jesti za doručak?

Za sve one, koji vole "teške" doručke, evo informacije iz nedavnih istraživanja, koja su pokazala da je potrebno uzeti u obzir koliko ugljenih hidrata uključiti u prvi obrok u danu. Baš kao i drugi obroci u danu, takođe i vaš doručak se mora temeljiti na vašim trenutnim ciljevima, koje želite postići.




Doručak trebate pripremiti sa radošću i užitkom te paziti da vam ne postane rutina. Naročito se preporučuje visoko proteinska ishrana sa umerenom količinom masnoća iz triglicerida srednjeg lanca (MCT ulje). Ljudsko telo može ove masnoće lakše i brže da svari, stoga ne opterećuju probavni sistem.

Dakle, zašto uključiti MCT ulje u vaš doručak?  Zato, jer se lako apsorbuje i za razliku od konvencionalnih triglicerida, koristi se jedino za energiju. MCT ulje poveća nivo hormona rasta u telu, telo troši više masnoća za energiju i ubrzava metabolizam. Ako konzumirate MCT ulje za doručak, pripremićete vaše telo na potrošnju masnoća kao gorivo tokom celog dana.
Nedavna istraživanja su pokazala da je doručak obogaćen proteinima u odnosu na doručak, koji osim proteina uključuje i ugljene hidrate, više "anaboličan", jer značajno poveća nivo hormona rasta. A hormon rasta je bitan u izgradnji mišićne mase.

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget